Mobil Ödeme Nedir? Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

Faprika
E-Ticaret

Korona virüs salgını dünyada birçok değişime yol açtı. Bu değişimlerden en çok etkilenen alanlardan biri ise ödeme sistemleri oldu. Müşterilerin ödeme yaparken temas etmek istememesi nedeniyle temassız ödeme yöntemleri popülerliğini arttırdı. Son yıllarda her geçen gün yaygınlaşan mobil ödeme de bu temassız ödeme yöntemleri arasında yer alıyor.

Mobil ödeme Asya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde oldukça fazla tercih edilen ödeme yöntemleri arasında geliyor. Bu bölgelerdeki tüketiciler, sağladığı hızdan dolayı mobil cihazlarla ödemeyi tercih ediyor. Mobil cihazları kullanarak yapılan ödeme Türkiye’de son birkaç yılda popüler hale geldi.

Birçok açıdan kolaylık sağlayan bu sistem için bankalar mobil şubelerini kullanmak gerekli. Bu nedenle kredi kartı, mobil cihaz ve mobil şube arasında bir entegrasyon sürecinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ayrıca iş yerleri de bu sürece dahil olmalı.

Mobil Ödeme Nedir?

Mobil ödeme, mobil cihazları kullanarak gerçekleştirilen ödemeye verilen addır. Ödeme sürecinde akıllı telefonlar kullanılır. Birçok durumda akıllı telefonda bulunan banka mobil şubesi aracılığıyla ödeme gerçekleştirilir. Bu ödeme yönteminde temassız olarak ödeme yapmak mümkün olmaktadır. Nakit, kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapmak yerine internet bankacılığı ile benzer bir yöntem kullanılır.

Mobil Ödeme Nasıl Yapılır?

Temelde mobil ödeme kredi kartı veya banka kartı gibi çalışır. Ödemenin yapılabilmesi için mobil banka şubesine bir kredi kartı veya banka kartı tanımlanması gerekir. Mevcut kartınızı mobil ödeme sistemi ile bağlayarak ödeme yapmanız mümkün olur.

Mobile Ödeme Türleri

Ödemeleri mobil olarak yapabilmenin farklı türleri bulunur. Günümüzde mobil ödeme türleri QR kod ile ödeme ve NFC ile ödeme olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Türkiye’de en yaygın olarak kullanılan yöntem QR ile ödeme yöntemidir. NFC ile ödeme yöntemi de aktif olsa da bu sistem için akıllı telefonun bazı ek özelliklere sahip olması gerekir.

QR Kod ile Ödeme

QR kod ile mobil ödeme yapmak oldukça kolay, hızlı ve güvenli bir süreçtir. Ödeme sürecinde öncelikle ödeme yapılacak kartın ait olduğu mobil şubenin açılması gerekir. Mobil ödemeyle öde seçeneği seçildikten sonra bir QR kod ekranı çıkar. Daha sonra ödemeyi alacak kişi bu kodu tarar. QR kod tarandıktan sonra ödeme işlemi tamamlanmış olur.

NFC ile Ödeme

NFC ile mobil ödeme ise kredi kartı ile temassız ödeme sistemiyle oldukça benzerdir. Bu yöntemde öncelikle akıllı telefonun NFC özelliği aktif olmalıdır. NFC özelliği olmayan akıllı telefonlarla bu ödeme yöntemini kullanmak mümkün olmaz. Aynı zamanda mobil şubeye NFC ile öde izninin de verilmiş olması gerekir. Ödeme aşamasında ise temassız kredi kartı ödemesi gibi akıllı telefon POS cihazına yaklaştırılır. Bu özellikle sayesinde POS cihazı ödemeyi tanıyarak ödemeyi bağlı olan karttan çeker.

Mobil Ödeme Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

Günümüzde birçok akıllı telefon QR ile ödeme yöntemini desteklemektedir. İş yerleri ise ödeme alma yöntemlerini seçerken mobil ödemeyi de eklemelidir. Günümüzde her geçen gün daha fazla kişi bu ödeme yöntemini tercih etmektedir. Bu nedenle mobil ödeme seçeneğinin sunulması, iş yerlerinin daha fazla müşteri çekme potansiyelini arttıracaktır. Mobil ödeme entegrasyonu, sanal POS veya normal POS entegrasyonu sürecinde yapılabilir. Uygulama her bankaya göre farklılık gösterdiği için daha fazla bilgi için çalışılan bankaya danışılması gerekir.

Mobil Ödemenin Faydaları

Tüm teknolojik yenilikler gibi mobil ödeme de birçok avantajı beraberinde getirmektedir.

Temassız Ödeme

Bu avantajlardan en önemlisi temassız ödeme ayrıcalığıdır. Böylece özellikle korona virüs gibi salgın dönemlerinde en az temasla ve en fazla hijyenle ödeme işlemi tamamlanmış olur. Temassız ödeyerek hem kendinizin hem de kullandığınız kredi kartının dış ortamla en az düzeyde temas etmiş olmasını sağlayabilirsiniz.

Hızlı Ödeme

Diğer bir avantaj ise temassız ödemenin getirdiği hızdır. İşlerin en kısa sürede tamamlamasına alıştığımız bu dönemde mobil ödemeyle istenilen hız elde edilmiş olur. Cüzdan veya kart aramadan sadece saniyeler içinde tüm ödeme işlemi tamamlanır.

Güvenli Alışveriş

Mobil cihazlarla ödeme yapmak aslında güvenli bir alışveriş deneyimi de sunar. Bu cihazlara ödeme limiti koymak mümkündür. Böylece 50TL gibi belirli miktarları mobil ile ödeyerek güvenli alışverişten faydalanmak mümkün olur.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık