Tümü

Sırbistan’a E-İhracat Yapmanın Yolları Nelerdir?

Faprika
E-Ticaret

Sırbistan, Balkanların en büyük ülkeleri arasında yer alıyor. Son dönemlerin parlayan yıldızlarından birisi olan Sırbistan’a e-ihracat yapmak da gözde konular arasında yer almaya başladı. 2021 yılında yapılan araştırmalara göre, kişi başına düşen gayri safi milli hasıla 18 bin dolar seviyelerine kadar çıktı. Yine geçtiğimiz yıl 33 milyar dolarlık ithalat, 25 milyar dolarlık da ihracat gerçekleştiren ülke, dış ticaret açığının en az olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

Sırbistan’a en fazla ihracat yapan ülkeler arasında geçtiğimiz yıl Türkiye beşinci sırada yer aldı. Yaklaşık olarak 1,70 milyar dolar ihracat yapan ülkemiz, Sırbistan’ın bazı temel ürünlerini temin etti. Şimdi bu rakamı daha da yukarı çekebilmek ve daha efektif bir şekilde satış yapabilmek için e-ihracat konusunda kendisini geliştiren Türkiye’deki bazı kurum ve kuruluşlar, Sırbistan’a e-ihracat yapabilmek için elbette bir takım araştırmalar yapmak ve atılacak adımları eksiksiz bir şekilde tamamlamak oldukça önemlidir.

Sırbistan’da E-İhracat İçin Yürürlükte Olan Vergi Oranları

Ticaret, ister elektronik ortamda olsun isterse bilindik eski usul hiç fark etmeksizin vergi alınmaktadır. Elbette her ticaret yönteminin kendisine göre belirli oranları bulunmaktadır. Ancak Türkiye ile Sırbistan arasından 2009 yılında imzalanan ikili anlaşma ile ihraç edilen ürünlerden herhangi bir vergi alınmıyor. Ancak elbette Türkiye’de de bir vergilendirme sistemi mevcut ve Sırbistan’a e-ihracat yaptığınızda kazanç vergisi adı altında vergi alınıyor. Şirketler genel olarak mikro ihracat yöntemlerini tercih ettikleri için bu vergilendirmeden de muaf tutulabiliyor.

Sırbistan’a Mikro İhracat Yoluyla E-İhracat Nasıl Yapılır?

Sırbistan’a e-ihracat yapan kişiler genel olarak mikro ihracat yolu ile bu işlemleri gerçekleştirmektedirler. Yurt dışına KDV’siz bir şekilde çalışmak için belli kriterlerde mal gönderimi yapılabilmektedir. Sırbistan’a mikro ihracat yapıldığı zaman hem malın gittiği ülkeden hem de Türkiye’den vergi muafiyeti kazanabilirsiniz. Ancak bu noktada hatırlatma yapmakta fayda var, gelir verginizi Türkiye’de her şekilde ödemekle yükümlüsünüz.

Sırbistan’a mikro ihracat yapabilmek için Ticaret Bakanlığı’nın Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) sisteminden işlemleri yapabilirsiniz. Gönderdiğiniz ürün 15 bin Euro ve 300 kiloyu aşmıyorsa Katma Değer Vergisi’nden muafiyet kazanırsınız ve böylece daha fazla kazanç elde etme şansına sahip olursunuz.

Sırbistan’a E-İhracat’ta Yaşanan Avantajlar

Sırbistan e-ihracat için en iyi ülkelerden birisidir. Bunun temel nedeni de barındırdığı avantajlardır. Öncelikle işletmeler internet üzerinden satış yaptıklarında düşük sana pos ücreti ile tüm işlemlerini gerçekleştirmektedirler. Bu sanal posların komisyon oranlarının düşük olması fiyatların da aşağıya çekilmesi anlamına gelmektedir. Bunun yanı sıra döviz kazancı da özellikle yeni kurulan ve büyümeye ihtiyacı olan şirketleri ciddi anlamda rahatlatmaktadır.

Sırbistan’da e-ihracat işlerine giriş yaptığınızda Avrupa Birliği faktörü sebebiyle diğer üye ülkelerle de iş yapabilme olanağınız gelişir. Özellikle AB’nin standardizasyon olayını Sırbistan’da geliştirir daha sonra bu kalıpla diğer ülkelere de rahatça satış yapabilirsiniz.

Sırbistan’a e-ihracat yapan markalar ülkeden ciddi anlamda yatırım ve yardım da alabilmektedir. Ekonomisi uzun zamandır gelişmekte olan bir ülke olduğu için Sırbistan’ın bazı teşviklerinden yararlanmanız söz konusu olabilir. Özellikle de e-ihracat gibi alanlarda hibe ve teşviklerle yatırım alanlarınızı büyütmeye başlayabilirsiniz.

Sırbistan’a Ne Satıyoruz?

Sırbistan ile ticaret konusunda yol kat ettiyseniz ülkenin ilgisini çeken bir ürüne sahipsiniz demektir. Türkiye sıfır gümrük vergisi kapsamında Sırbistan’a özellikle meyve ve sebze ürünlerinin yanı sıra temel tüketim ürünleri de satmaktadır.  Bu ürünler, üzüm, incir, patlıcan, çilek, nar, meyve suyu, konserve zeytin, zeytinyağıdır. Ancak bunun yanı sıra farklı tüketim grupları olan ayakkabı, hazır gıda, elektronik ve ev yaşam üniteleri, araç parçaları, spor ürünleri de Sırbistan ile e-ihracat konusunun ana gündem maddeleri olabiliyor.

Türkiye’nin Sırbistan ile olan yıllık 1 milyar dolar düzeyindeki ticaret hacmi 5 milyar seviyesine çekilmeye çalışılıyor. Bu noktada sıfır vergi avantajı ve mikro e-ihracat ile sıfır KDV avantajı sayesinde şirketiniz için ilk pazaryerlerinden birisi olabilir. Özellikle internet siteleri üzerinden e-ihracat sistemi ile bu işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Yapacağınız dijital pazarlama çalışmaları ve iki ülkenin diline entegre bir site ile Sırbistan’da hali hazırda var olan birçok müşteri ile temasa geçebilir, ürünlerinizi pazarlayabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık