Sitenizin Hemen Çıkma Oranını Nasıl Azaltabilirsiniz?

Faprika
E-Ticaret

İyi bir e-ticaret siteniz, harika ürünleriniz, akılda kalıcı içeriğiniz varsa ve yine de yüksek bir hemen çıkma oranınız varsa, o zaman bir sorununuz var demektir. Hemen çıkma oranının yüksek olması gerçekten kötü bir durumdur. Eğer kontrol paneline bakıp şunu merak eden e-ticaret sitesi sahiplerinden biriyseniz:

  • Bir sayfayı görüntüledikten sonra neden geri düğmesini tıklıyorlar?
  • Ödeme sayfasında zaman geçirdikten sonra neden vazgeçiyorlar?
  • E-ticaret sitenize göz attıktan sonra neden başka bir web sitesine gidiyorlar?

O zaman yalnız değilsiniz.

Son istatistikler, dünyadaki e-ticaret mağazaları için ortalama hemen çıkma oranının %45,68 civarında olduğunu gösteriyor! Kendi hemen çıkma oranınızı düşürerek, yalnızca müşteri katılımını artırmakla kalmaz, aynı zamanda satışlarınızı ve SEO’nuza da katkı sağlarsınız.

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Net olmak adına, konuda derinlere inmeden önce hemen çıkma oranı (bounce rate) ile ne demek istediğimiz üzerinde anlaşalım. Google, “hemen çıkma” durumunu “sitenizdeki tek sayfalık bir oturum” olarak tanımlar. Başka bir deyişle, bir ziyaretçi web sitenize tıkladığında ve daha sonra başka bir şey yapmadan ayrıldığında bu hemen çıkma olarak nitelendirilir.

Dolayısıyla, “hemen çıkma oranı” mecazi olarak mağazanıza giren ve daha sonra etrafta dolaşmadan hemen ayrılan kişilerle ziyaretçilerinizin bir arada oranlandığı sayıdır.

Şimdi bunu netleştirdik, hemen çıkma oranınızı düşürmek için kullanabileceğiniz birkaç tekniği inceleyelim.

Ekranın Üst Kısmındaki İçeriği Optimize Edin

Ekranın üst kısmı denilen alan, sitenizin, ziyaretçilerin aşağı kaydırmak zorunda kalmadan gördükleri üst kısımları ifade eder. Ziyaretçilerin web sitenize geldiklerinde ilk gördükleri şey gerçekten önemlidir. Tıklayıp tıklamadıklarını veya web sitenizin diğer bölümlerine göz atmaya devam edip etmeyeceklerini belirlemede büyük bir rol oynar.

Aslında, bir ziyaretçinin bir ana sayfada geçirdiği ortalama süre sadece 15 saniyedir. Bu nedenle, en iyi içeriğinizi “ekranın üst kısmına”, onların kolayca görebileceği bir yere yerleştirmeniz size daha çok fayda sağlayacaktır.

Bunun yanı sıra, ana sayfa ekranınızın üst kısmındaki içeriği optimize etmek için yapabileceğiniz birkaç basit şeyi burada bulabilirsiniz;

  • Sayfanın üst kısmında akılda kalıcı ve bilgilendirici bir başlığınız olsun.
  • Mesajınızın özünü yansıtan, eşit derecede etkili ve bilgilendirici bir alt başlık yazın.
  • Her zaman bir harekete geçirici mesaj düğmesi (CTA butonu) ekleyin. Bu, müşterileri “Abone Ol”, “Şimdi Satın Al”, “Daha Fazla Bilgi” veya “Daha Fazla Bilgi Edinin” vb. sitenizle bir şekilde etkileşime girmeye teşvik eden tıklanabilir bir düğme olmalıdır.

Web Sayfalarınızı Taranabilir Yapın

Kanıtlar, insanların %79’unun bir web sayfasını tamamen okumak yerine taradığını gösteriyor. Çoğu insan bunu yapıyorsa, neden bakması zevkli, okunması kolay sayfalar oluşturarak bu alışkanlığı kendi sitenizde yansıtmıyorsunuz ki? Tarayıcılar için optimize edilmiş web sayfaları hem ziyaretçilerinizin hem de sizin lehinize çalışır.

Taranabilir web sayfaları oluşturmak için yapabileceğiniz birkaç şey;

  • (akılda kalıcı olmaları için)Başlıkları Kısa ve Çekici Tutun: Başlığınızın başında da anahtar kelimeler kullanmayı unutmayın. Bu yalnızca tarayıcılara önemli bilgiler vermek için harika olmakla kalmaz, aynı zamanda SEO için de idealdir.
  • Sayfalarınızı metin odaklı yapmayın: Metin ağırlıklı bir sayfa itici ve taranamaz, bu nedenle metninizi başlıklarla sabitlenmiş daha küçük parçalara bölerek tasarım olarak göze hoş gelmesini ve taranabilir olmasını sağlayın.
  • Ayrıntılardan kaçının.
  • İçeriklerinizi vurgulamayı unutmayın.
  • Tasarımınızda mutlaka negatif alanlar yaratın.
  • İçerikleriniz ve blog sayfanız için listeleri kullanın.

E-ticaret Sitenizde Bolca Görsele Yer Verin

Ana sayfanızda ekranın üst kısmında güçlü görüntüler kullanmanın önemine daha önce değindik, ancak ziyaretçilerin daha uzun süre etkileşimde kalmasını sağlamak için web sitenizde doğru görselleri kullanmak da aynı derecede önemlidir.

Görseller, yalnızca web sitenizi güzel göstermek için değil, önemli fikirleri göstermenin, harekete geçirici mesajları vurgulamanın, ürünleri sergilemenin ve müşterileriniz için önemli bilgiler sağlamanın başka bir yoludur.

  • Yüksek kaliteli fotoğrafları tam ekran arka planlar olarak veya harekete geçirici mesajınızın yanında kullanmaktan korkmayın.
  • Bütçeniz varsa, e-ticaret mağazası sahipleri için çekim yapma konusunda kanıtlanabilir deneyime sahip profesyonel bir fotoğrafçıya yatırım yapın.
  • Görsellerinizi optimize edin. Bu, sağlıklı hemen çıkma oranlarını korumanın iyi bilinen bir parçası olan web sayfası yükleme sürelerinizi hızlandırmaya yardımcı olur.
  • Markanızın kişiliğini yansıtan görseller seçin, böylece ziyaretçilerin onları daha iyi tanıması ve onlarla etkileşim kurmasını sağlayabilirsiniz.
Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık