Tümü

Influencer Anlaşması Yaparken Bunlara Dikkat

Faprika
E-Ticaret

Günümüz şartlarında influencer pazarlama sosyal medyada etkili bir şekilde kullanılarak markaların ürün ya da hizmetlerini tanıtmayı sağlayan en elverişli ve en etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Influencer anlaşması yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok noktayı yazımızda bulabilirsiniz. Bu konuda en önemli detaylar arasında influencer sözleşmeleri yer alıyor. Reklam ve tanıtım sektöründeki en son gelişmeler arasında yan anlam influencer sözleşmeleri hem marka açısından hem yer açısından büyük hassasiyetlere sahip.

Influencer Marketing Nedir?

Influencer, sosyal medyada standart seviyelerin üstünde takipçisi bulunan ve bu takipçi kitlesine hitap etme şekli ile onları etkileyerek bazı ürünleri tanıtan kişilerdir. Bu kişilerin işbirliği yaptığı markalar nedeniyle tanıttığı ürün ya da hizmetler markayı daha fazla tanıtır ve marka bilincini arttırma amacı taşımaktadır. Influencer kendisini takip eden kitle ile arasındaki organik bağın kuvvetli olması halinde her zaman markalar için potansiyel müşteri oluşturulabilir. Örneğin; markaya ait satışların influencer reklamları sayesinde arttığı pek çok sefer görülmektedir fakat influencer olarak sosyal medya kanallarını kullanan kişilerin paylaşım yaptığı bu ürünler ve hizmetler ile alakalı her zaman reklam olup olmadığını anlamak mümkün değildir.

Influencer olan kişiler tarafından anlaşma yaptıkları markaya ait ürünlerin tanıtımı sırasında açık bir şekilde reklam yapmak yerine reklam olup olmadığının tam belli olmadığı yöntemler de kullanılabilir. Genellikle viral reklam ya da ürün yerleştirme gibi farklı yöntemlerin kullanıldığı sıklıkla görülmektedir. Bir ürünün reklamını yapan influencer bunu ürün yerleştirme olarak yaptığında açık reklam yapmak yerine bu yöntem sayesinde hitap ettiği kitlenin marka ile ilgili olumlu hislere sahip olmasına katkıda bulunur. Doğrudan reklam yapmak yerine influencer tarafından doğal yöntemler ve doğal içerikler kullanılarak farklı bir reklam ve tanıtım yöntemi kullanılmaktadır. Böylece doğal seçenekler sayesinde bu marka ya da ürün hakkında daha güçlü bağ kurulmasını sağlamış olur.

Influencer Sözleşmesi Nasıl Hazırlanmalı?

Influencer işbirliği yaptığı markalar ve ürünleri ile ilgili tanıtım ve reklam aşamalarına geçmeden önce reklamı veren kişi ya da markalarla veya buna aracılık eden reklam ajansı gibi kurumlar ve bunların menajer gibi yetkilileriyle bazı sözleşmeler imzalaması gerekmektedir. Bu konuda yetkili devlet makamları tarafından vergilendirme yapılacağı ve bu durumun takip edileceği göz önünde bulundurulduğu zaman işbirlikleri için sözleşme ve faturalı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için influencer tarafından vergi açılışı yapılmak zorundadır.

Vergi açılışını yaparak fatura kesmesi gereken influencer bu konuda şahıs şirketi kurabilir veya daha kurumsal şekilde işlemlerin tamamlanması için anonim şirket ya da limited şirket tarzı bir şirket kurma yöntemini de tercih edebilir. Influencer tarafından bu işlemi gerçekleştirilmesinin sonrasında hukuki olarak her iki tarafı ilgilendiren hizmet sözleşmeleri ile ilgili karşılıklı olarak yapılmasın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Ajans İle Yapılacak İnfluencer Sözleşmesi

Influencer sözleşme yaparken bunu bir reklam ajansı ile yapacaksa hizmet sürekliliğinin tek seferlik bir hizmet mi yoksa belli bir süre düzenli olarak yapılacağı belirlenmelidir. Bunun dışında farklı ajans ya da markalar ile işbirliği yapma konusunda serbest olup olmadığı ile ilgili detaylar açık bir şekilde sözleşmede belirtilmelidir. Hizmet ve ürünlerin tanıtımı ile alakalı yapılan paylaşımların hangi kalitede olacağı ve neleri içeceği sözleşmede yayınlanmalıdır.

Aynı zamanda hangi mecralarda ve hangi sıklıkla kaç defa paylaşılacağı yine sözleşmede belirtilmesi gereken esaslar arasında yer almaktadır. Ajans ile sadece bir markaya ait ürün ve hizmetlerin tanıtımı için ya da belli bir süre için anlaşma sağlanmışsa bu sürede açık bir şekilde sözleşmede belirtilmesi gereken hususlar arasındadır. Diğer taraftan ajans ile yapılacak influencer sözleşmesi içerisinde sağlığına hizmet ve alakalı komisyonlar ve ücretlendirme gibi konularda sözleşmeye bağlanmalıdır. Ödemelerin hangi şartlar altında ve nasıl yapılacağı fatura detaylarına kadar her iki tarafın da ortak kararını belirtecek şekilde sözleşmede yer almalıdır.

Reklam Veren ile Yapılacak İnfluencer Sözleşmesi

Influencer sözleşme yaparken doğrudan reklam veren ile anlaşma yapıyorsa reklam veren ile yapılacak reklam sözleşmesi yine bazı önemli detayları içermelidir. Her şeyden önce kampanya koşulları belirlenmeli ve açık bir şekilde detayların belirtilmesi gerekmektedir. Yine farklı markalar ile çalışma konusu hakkında net bir karar verilmeli ve her iki tarafta bu kararı uygulamalıdır. Anlaşma gereği yapılacak paylaşımların hangi sosyal mecralarda yayınlanacağı ve ne kalitede olacağının belirlenmesi sözleşmeli temel taşları arasında bulunur. Paylaşımların yapılma sıklığı ve paylaşılma sayısı da reklam veren ile influencer arasında belirlenerek sözleşmeye dahil edilmelidir. Bununla birlikte her reklam veren tarafından başka talepler varsa bunlar da mutlak suretle sözleşmeye yazılmalıdır.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık