Tümü

Viral Pazarlama Nedir? Önemi Nedir?

Faprika
E-Ticaret

Dönemin teknolojiyle bir bütün haline gelmesi birçok alanda yeniliklerin yapılmasına neden olmuştur. Özellikle dijital bir sahanın oluşması, firmaların tüm hizmet ve yönetim süreçlerini dijitale taşımasını sağlamıştır. Artık markaların çoğu, reklamlarını, tanıtımlarını ve pazarlama süreçlerini bu sahada yürütmeye devam etmektedir. Bu da aslında yeni ve hedef kitlenin ilgi alanında bir sahanın oluşması anlamına gelmektedir. Artık insanların alıştığının haricinde reklam kanalları ve ayrıca pazarlama yöntemleri bulunmaktadır. Elbette söz konusu viral pazarlama da bunlardan biri olarak bilinir. Peki sizce viral pazarlama nedir?

Viral Pazarlamanın Tanımı Nedir?

Viral kelimesi biraz da kelime anlamından yola çıkarak anlamlandırılmıştır. Virüsle ilgili bir anlamının bulunmasının yanı sıra, etkili olduğu da söylenebilir. Bu yüzden sektör içerisinde müşteriye verilmek istenilen mesajın virüs gibi hızlı yayılması ve etki etmesi anlamına da gelir. Bu kavram da 1990 yıllarının içerisinde popülerlik kazanmıştır. O dönemlerde birçok yazı içerisinde viral pazarlama faktörüne yer verilmektedir. Viral pazarlama kavramının açıklanması sırasında da özellikle internet, sosyal medya gibi popüler araçlara vurgu yapılmalıdır. Yani aslında viral pazarlama, firmanın tanıtılması ve yayılmasıyla ilgili olan çalışmaların internet ve sosyal medya araçları üzerinden paylaşılmasını sağlar. Genel olarak dijital alanda hüküm süren bir pazarlama yöntemi olarak da görülmektedir.

Viral Pazarlama Neden Önemlidir?

Firmalar için büyük bir öneme sahip olan viral pazarlamanın tanımının yapılmasının ardından incelenmesi gereken husus, neden önemli olduğudur. Bu kadar önemli olmasına neden olan da iki farklı seçenek bulunmaktadır. Bunlardan biri sosyal medyadır. Artık sosyal medya oldukça aktif bir şekilde kullanılıyor ve insanlar bilinç altındaki kararları ciddi manada etkiliyor. Bu yüzden firmaların da kullanabilecekleri etkili bir alan olduğu söylenebilir. Diğer bir noktaysa, tüketicilerin alıcı pozisyonunda olması ele alınır. Bu yüzden viral pazarlama sistemleri içerisinde tüketicilerin yayıcı rolünde olduğu unutulmamalıdır. Yani düşünüldüğünde tek bir müşteri bile, ikinci bir potansiyel müşterinin oluşmasına yol açmaktadır. Müşteriler gerek geleneksel yöntemlerle gerekse dijital alanda yayıcı faktörüne sahip olduğunu atlamamak gerekir.

Viral Pazarlama Nasıl Yürütülür?

Popülerliğiyle öne çıkmış olan viral pazarlama tekniği bazı özelliklere sahiptir. Söz konusu özelliklerinden en önemli olanı da içerisinde paylaşılabilir içerikler barındırmasından geçmektedir. Bu içerikler de genel olarak görsel, metin ve video içerikleri formatında bulunurlar. Yani daha doğrusu günümüzün alışkanlıklarına uygun şekilde ilerlendiği söylenebilir. Elbette söz konusu videoların izlenme kapasiteleri, eğlendirici fikirleri ve etkileyici mesajları da bu konuda etki sahibidir.

Viral pazarlamanın nasıl yapıldığı konusu üzerinde de iki farklı seçenek ele alınmaktadır. Bunlardan birincisi daha amatör olarak gözlenmektedir. Yani aslında nihai kullanıcı tarafından yapılan bir pazarlama yöntemidir. Kişiler doğrudan reklam amacı taşımadan çektikleri görüntülerle zaman bir viral pazarlama sürdürmektedir. Hatta bu pazarlama çalışmalarının olması markaların beklenenden çok daha güçlenmesine neden olmaktadır. Bu sayede büyük bir kazanım elde edebilmek de mümkündür.

Diğer bir yöntem de markaların ajanslar ve benzeri faktörler aracılığıyla ücret ödeyerek video hazırlamalarına neden olmaktadır. Söz konusu videolar da önemli bir strateji olarak ele alınmaktadır. Elbette bu aşamada yapılan viral çalışmalarda, istenilen ruhun yansıtılması da bir hayli önemlidir. Söz konusu samimiyetin hissettirilmesinden de ödün verilmemesi beklenir. Elbette içeriklerin de bu durum göze alınarak, daha dikkatli bir şekilde hazırlanması şarttır. Ek olarak bu tür çalışmalarda baş üç unsur kesinlikle atlanmamalıdır. Bunlar doğru insan, mesaj ve uygun koşullar olarak belirlenmektedir.

Viral Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Söz konusu sistem için bazı avantajların bulundurulduğu herkes tarafından bilinmektedir. Yani daha detaylı incelendiğinde klasik yöntemlere göre çok daha büyük avantajların olduğu da kolaylıkla söylenir. Elbette sıralı bir şekilde ele alındığında daha net bir şekilde görülecektir. Viral pazarlamanın avantajlarını da sıralamak gerekirse;

  • Geleneksel olarak bilinen reklam kampanyalarına kıyasla çok daha düşük maliyetler söz konusudur.
  • Markanızın bir imaj sahibi olması konusunda da etki sahibidir.
  • Talep ettiğiniz doğrultuda hedef kitleyle iletişiminizin de mümkün hale gelmesini sağlamaktadır.
  • Viral pazarlama çalışmaları sayesinde müşteri kitlenizi daha yakından tanıyabilirsiniz.
  • Söz konusu çalışmalarla beraber yayılım hızı da oldukça yüksektir. Yapılan çalışmalar sayesinde oldukça kısa bir sürede geniş bir etki sahibi de olabilirsiniz.
Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık