Tümü

Marka Bilinirliği için Önemli İpuçları

Faprika
E-Ticaret

Marka bilinirliği, markanızın veya şirketinizin hedef kitleniz için ne kadar akılda kalıcı olduğunu ifade eder. İnsanların, şirketinizin adını duyduklarında ya da logonuzu gördüklerinde markanızı ne kadar kolay tanıdığıdır.

Potansiyel müşterilerinizin markanız hakkında doğru bir izlenime sahip olmasını sağlamaya çalışıyorsunuz. Aynı zamanda şirketinizi belirli bir ürün veya hizmet türüyle ilişkilendirmelerini istiyorsunuz. Benzersiz satış politikanızı ve işinizi rekabette öne çıkaran şeyin tanıtımını yapmaya çalışıyorsunuz. Buna, pazarlamada “marka bilinirliği” deniyor.

Marka Bilinirliği Kampanyaları Nelerdir?

Bir marka bilinirliği kampanyası, markanızın hedef kitleniz için “tanınabilirliğini” geliştirmeyi amaçlar. Marka bilinirliği için kampanyaları bütün başarılı e-ticaret platformları kullanılmaktadır. Aslında her işletme bunları kullanabilir ve kullanmakta büyük bir fayda elde edilecektir. İster kalabalık bir pazarda kendinize bir isim oluşturmaya çalışan bir startup olun, ister eski bir şirketi yeniden markalaştırmaya çalışıyor olun, bir marka bilinirliği kampanyasından yararlanabilirsiniz.

Neden Marka Bilinirlik Kampanyası Oluşturmalısınız?

Marka bilinirliği kampanyaları üç ana nedenden dolayı önem arz etmektedir. İlk olarak, bir kampanya, insanların markanızı nihai olarak nasıl algıladıkları konusunda size önemli bir kontrol olanağı sağlar. Elbette, insanlara ne düşüneceklerini söyleyemezsiniz, ancak kesinlikle markanızı olumlu çağrışımları besleyecek şekilde tanıtabilirsiniz.

İkinci olarak, marka bilinirliği siz ve hedef kitleniz arasında güven oluşturmaya yardımcı olur. Bu neden önemli? Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre insanların yüzde 53’ü için yeni bir markayla alışveriş yapıp yapmamaya karar vermede güven ikinci en önemli faktördür (birinci faktör fiyat).

Son olarak marka bilinirliği ve güven, müşteri sadakatini oluşturur. Bir yandan sadık, mutlu müşteriler sizi arkadaşlarına ve ailelerine tanıtacak ve bu da uzun vadede size daha fazla müşteri kazandıracaktır. Öte yandan bu sayede zamanla müşteri edinme maliyetleriniz düşecektir.

Marka Bilinirliğini Artırmak İçin Hedef Kitlenizi Anlayın

Öncelikle, gerçekte kimi hedeflediğinizi bilmeniz gerekir. Başlamak için mevcut müşteri tabanınıza bakın. Ürünlerinizi kim satın alıyor veya sosyal medyada sizi takip ediyor? Bunlar zaten markanızla özdeşleşen insanlar, bu yüzden ortak noktalarına bakın. Onlar için neyin önemli olduğunu, ne gibi sorunları olduğunu ve ürünlerinizin onlara nasıl yardımcı olduğunu düşünün. Sonra biraz pazar araştırması yapın.

Müşterileriniz başka nereden alışveriş yapıyor? En büyük rakipleriniz kimler? Muhtemelen hedef kitleniz de rakiplerinizle alışveriş yapıyor, bu yüzden burada araştırma yaparak zaman geçirin. Son olarak, sonuçlarınızı analiz edin ve ideal müşteriniz için bir profil oluşturun. Markanızı neyle ilişkilendirmelerini istiyorsunuz? Cevabınız kampanyanızı şekillendirecektir.

Kitlenizin En Çok Kullandığı Platformlara Odaklanın

Harika bir marka bilinirliği kampanyası, yalnızca kimi hedeflediğinizle ilgili değildir. Onları nereye hedeflediğinizle de önem arz etmektedir. İdeal alıcınız nerede zaman geçiriyor? YouTube’da video mu izliyorlar, yoksa İnstagram’da fotoğraf mı yayınlıyorlar? Yine, tüm bunlar hedef kitlenizi araştırmak ve kampanyanızın en fazla etkiyi nerede yapacağını belirlemekle ilgilidir.

Bir veya iki platform seçmenizi ve kampanyanızı bu modalitelere göre tasarlamanız önerilmektedir. Örneğin, bir Twitter kampanyasını seçerseniz, akılda kalıcı bir hashtag seçin ve tweet atın. instagram’ı seçerseniz, görsel olarak çekici gönderiler ve kısa, akılda kalıcı instagram Hikayeleri oluşturun. Enerjinizi birden fazla sosyal medya platformuna yaymak yerine, hedef müşterilerinizin en sık kullandıklarına odaklanın.

Müşteri Deneyimini İyileştirin

Müşterileriniz üzerinde olumlu ve kalıcı bir izlenim bırakmak istiyorsanız, müşteri deneyimini iyileştirmeye çalışmalısınız. İstatistiklere göre UX odaklı şirketler diğerlerinden yüzde 60’a kadar daha kârlıdır. Başka bir deyişle, marka bilinirliği kampanyanız sadece şirketinizden bahsetmekle ilgili olmamalıdır. Müşterilere onlara nasıl yardım edebileceğinizi ve ihtiyaçlarının sizin için neden önemli olduğunu göstermekle ilgili olmalıdır. Mevcut kullanıcı deneyiminizin nasıl biriktiğinden emin değil misiniz? Hizmet tekliflerinizi nasıl iyileştirebileceğinizi görebilmeniz için müşterileri inceleme bırakmaya veya geri bildirim göndermeye teşvik edin.

Tüm geri bildirimlere göre hareket etmek imkansız olsa da, ortak temaları not edebilir ve iyileştirme için konumlar belirleyebilirsiniz. Hiç kimse olumsuz eleştirilerden hoşlanmasa da, aslında uzun vadede işletmenizin seviyesini yükseltmek için önemli bir araçtır. Sonuçta, kimsenin size bahsetmediği sorunları çözemezsiniz, değil mi? Kısacası, müşteri deneyimine öncelik vererek ve insanlara geri bildirimlerine ne kadar değer verdiğinizi göstererek marka bilinirliğinizi hızla artırabilirsiniz.

Diğer Yazılar

Mesaj atın arayalım!

Bize bir e-posta atın ve projeniz hakkında bilgi verin ya da sadece merhaba deyin!
En kısa sürede size geri döneceğiz.
Ar-Ge Merkezi
YTÜ İkitelli Teknopark,İç Kapı No: 1/Z,Başakşehir – İstanbul
Telefon: +90 850 333 1 523
E-Posta: info@faprika.com
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Yukarı Çık